Pinhole – lėtoji fotografija Rūdiškių bibliotekoje

Pinhole – lėtoji fotografija Rūdiškių bibliotekoje

Gegužės 2 d. Rūdiškių bibliotekoje lankėsi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos vyresnysis multimedijų dizaineris Mindaugas Masaitis. Jis pristatė edukaciją „Pinhole – lėtosios fotografijos kūrybinės dirbtuvės jaunimui“. Jos metu Rūdiškių gimnazijos moksleiviai ir jų mokytoja Vita Patinskienė, Rūdiškių seniūnijos gyventoja Rūta Mazurkevičienė ir jos mažamečiai vaikai susipažino su fotografijos pradmenimis ir fotografijos proceso teorija.

Kas tai yra Pinhole? Iš anglų kalbos verčiant – tai adata pradurta skylutė. Pinhole fotoaparatas – tai fotoaparatas be objektyvo. Jame šviesos srautas eina pro labai mažą skylutę ir projektuojamas ant jautraus paviršiaus. Tokio tipo vaizdo projektavimo principas buvo žinomas jau nuo Antikos laikų.

Susirinkusiesiems edukatorius Mindaugas papasakojo visą fotografavimo eigą. Dalyviai sužinojo, kad vaizdas yra fiksuojamas ant šviesai jautrios medžiagos – fotojuostelės ar fotopopieriaus. Visos medžiagos buvo pateiktos, kiekvienas dalyvis gavo po fotoaparatą iš paprastos kavos dėžutės. Gimnazistai, išėję už bibliotekos ribų, fotografavo atbudusią, žydinčią gamtą, fotografavo save ir savo draugus. Jaunimas išbandė šį prietaisą, o išryškintas fotografijas pasiliko atminimui. Džiaugiamės, kad edukacijoje dalyvavo ir du jaunuoliai iš Ukrainos. Mažieji lankytojai užsibuvo bibliotekoje ilgiausiai – jiems taip patiko fotografuoti iš kavos skardinės, kad gavo jų dar kelias papildomai. Vėliau tamsiajame bibliotekos kambarėlyje kartu su edukatoriumi Mindaugu jie išryškino savo padarytas nuotraukas. Po to pasitelkus išmaniojo telefono programėlę edukacijos dalyviai galėjo pasižiūrėti, kaip atrodo jų meniškos nuotraukos.

Užsiėmimo laikas prabėgo nepastebimai. Dėkojame Mindaugui už įdomią edukaciją.

 

Laima Franckevičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Rūdiškių padalinio vedėja

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt